Jeszcze na początku marca, swobodne podróżowanie po UE było czymś oczywistym dla większości Europejczyków. Jednak jednym ze środków wprowadzonych w celu powstrzymania rozprzestrzeniania się koronawirusa było zamknięcie granic wewnętrznych w większości Europy. Ponieważ sytuacja epidemiologiczna się poprawia, a wakacje są coraz bliżej, kraje stopniowo przywracają swobodę przemieszczania się. Posłowie domagają się, aby bezpaszportowa strefa Schengen jak najszybciej wróciła do pełnego funkcjonowania.
Zarządzanie granicami i przywrócenie kontroli jest prerogatywą państw członkowskich, ale od wybuchu pandemii Komisja Europejska opracowała wspólne wytyczne, aby zapewnić przepływ pracowników w kluczowych sektorach oraz dostawy towarów i usług na jednolitym rynku. Dzięki współpracy konsularnej UE, prawie 600 000 Europejczyków, którzy utknęli za granicą, wróciło do domu, a unijny Mechanizm Ochrony Ludności umożliwił repatriację ponad 67 tys. obywateli UE. KE zaproponowała też ograniczenie wjazdu obywateli państw trzecich do UE, przedłużone do 15 czerwca.
Punkt Kontaktowy programu “Europa dla obywateli” serdecznie zaprasza do udziału w nowym cyklu wykładów eksperckich, pod nazwą “Zaprojektuj działanie!”
Cykl powstał z myślą o aplikujących w programie „Europa dla obywateli” - przedstawicielach organizacji pozarządowych, jednostek samorządu terytorialnego, instytucji edukacyjnych, kulturalnych i badawczych, aktywistach i społecznikach, zainteresowanych realizacją międzynarodowych projektów w obszarze obywatelstwa europejskiego, inicjatyw lokalnych oraz zaangażowania społecznego i demokratycznego.
Spotkania odbywać się będą w formie webinariów, w środy.
Udział w webinariach jest bezpłatny.
Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Polski
Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o rejestrację polskiego „Podpiwka kujawskiego” w rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
„Podpiwek kujawski” to napój na bazie zbóż, koloru ciemnobrązowego, gazowany, fermentowany, słodzony i bezalkoholowy, którego głównymi składnikami są: palone ziarna jęczmienia, mielony korzeń cykorii oraz chmiel aromatyczny. Jest on produkowany w województwie kujawsko-pomorskim i sprzedawany w formie gotowego do spożycia napoju lub mieszanki w stanie suchym, do przygotowania napoju samodzielnie w domu.
To nowe oznaczenie geograficzne dołączy do już ponad 1 450 chronionych produktów, których wykaz znajduje się w bazie danych eAmbrosia.
Więcej informacji na ten temat znajduje się również na stronach poświęconych polityce jakości. https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/quality-schemes-explained